Basisschool De Vuurvlinder

FAQ | Inloggen
 
 

Nieuwsbrief nr 5. 17-18

VanDirectie-mailbox (Peter Kock)

AanIedereen in alle groepen

De Nieuwsvlinder

Nieuwsbrief van basisschool De Vuurvlinder, Beuningen

Duurzame school

Deze week is een start gemaakt met het vernieuwen van het dak van onze school. Dit is nodig omdat er zonnepanelen geplaatst gaan worden. Stichting Oeverwal, die ook onze school beheert, wil met deze investering aansluiten bij het streven van de gemeente Beuningen om in 2040 volledig energieneutraal te zijn. Alle stroom wordt dan alleen nog opgewekt uit duurzame bron.

 

zonnepanelen

 

Behalve een investering in duurzaamheid zijn de zonnepanelen straks ook interessant voor in de klas. Online kunnen we dan precies zien hoeveel de panelen per dag, per week en per maand aan energie opleveren.

We waren op De Vuurvlinder eigenlijk al op de goede weg met zuinige verlichting en speciale thermostaat-units per klas. Zo schakelt de verlichting automatisch uit en gaat de verwarming een standje lager als er een klas naar de gymzaal gaat. Het zijn oplossingen die bijdragen aan de duurzaamheid van ons gebouw.

 

De komende tijd wordt de dakvernieuwing afgemaakt. In de meivakantie zullen de zonnepanelen geplaatst worden. Ook op het gebied van duurzaamheid zit De Vuurvlinder in de voorhoede smile.

 

Vervangingsproblemen

Afgelopen week hebben we het voor het eerst meegemaakt op De Vuurvlinder: Geen vervanger voor een leerkracht die ziek thuis is. Met wat noodgrepen hebben we de klas op kunnen vangen en daarna zijn de kinderen verdeeld over de andere groepen. Het is een oplossing die we liever niet gebruiken omdat alle groepen daar last van hebben. Ook de tweede dag zonder invaller hebben we intern op kunnen lossen. Door te schuiven met leerkrachten die eigenlijk andere taken zouden moeten doen, hebben we voorkomen dat een klas naar huis gestuurd moet worden. De invalpool is nog steeds leeg. Het lijkt onvermijdelijk dat we in de toekomst klassen naar huis moeten sturen.

 

zieke juf

 

Waarom vertel ik u dit? Zie het als een noodkreet! Zolang het vak van leerkracht niet wat aantrekkelijker wordt, zullen deze problemen alleen maar groter worden. Het is ook niet voor niets dat de stakingsacties in het land gewoon doorgaan.

 

Topondernemers op de studiedag

Op donderdag 1 maart hebben we ons, als team, verder verdiept in de methode ‘Topondernemers.’ Vanuit de organisatie ‘school in Balans’ werden we begeleid door Marcel van Oosterwijk die zich gespecialiseerd heeft in deze methode. Samen met hem hebben we gekeken naar onze manier van aanpak, knelpunten en oplossingen zodat we meer structuur kunnen brengen. Een leerzame bijeenkomst waar ieder met een goed gevoel op terugkijkt en we actief mee aan de slag kunnen.

Topondernemers

 

Tijdens de studiedag kwam een prachtig filmpje voorbij wat we u niet willen onthouden. Dit filmpje maakt heel mooi duidelijk waarom het belangrijk is dat we onze leerlingen vaardigheden. Vaardigheden die ze nodig hebben in een snel veranderende toekomst.

 

Internetgebruik

Op De Vuurvlinder maken leerlingen veel gebruik van de computer en internet. Voor een deel gebeurt dit in een besloten omgeving. Binnen Topondernemers kunnen onze leerlingen bijvoorbeeld zoeken binnen de sites die geselecteerd zijn door de methode. Kinderen kunnen echter ook andere zoekmachines gebruiken zoals Google om te zoeken naar informatie of afbeeldingen. Het internet wordt dan niet gefilterd. Leerlingen kunnen in principe het hele internet doorzoeken. Dit is een bewuste keuze, omdat we onze leerlingen ook willen leren hoe ze hiermee om moeten gaan.

 

Leerlingen maken gebruik van internet ter verrijking van het onderwijs. Als ze toch zaken tegenkomen die vervelend of onwenselijk zijn, dan maken we dat bespreekbaar in de klas. Eventueel volgen er dan afspraken met de klas of met individuele leerlingen. In de praktijk blijkt dat onze leerlingen heel goed weten wat ze op het internet wel en niet moeten zoeken. Mocht het nodig zijn, dan kunnen onze leerkrachten op afstand live meekijken naar de internetactiviteiten van leerlingen.

 

internetgebruik

 

Voor het spelen van spelletjes op internet hanteren we een vergelijkbare aanpak. Op een vrij moment, of wanneer we in het speelkwartier binnen blijven omdat het regent, spelen de leerlingen wel eens spelletjes op de computer. In principe kunnen onze leerlingen alle spelletjes op internet spelen. In de midden- en bovenbouw zijn hier inmiddels al wel afspraken over gemaakt, omdat we niet alle spelletjes geschikt vinden voor onze leerlingen.

 

Mocht u vragen hebben over het gebruik van internet of over het spelen van spelletjes, dan kunt u contact opnemen met de leerkracht, of met de directie.

 

Kledingactie loopt

Enige tijd geleden heeft u een bericht ontvangen over de kledingactie Bag2school. Voor deze actie kunt u kleding (en ook schoenen, beddengoed e.d.) inleveren op school. Deze kleding wordt hergebruikt of gerecyled.  

Er zijn al 5 zakken met kleding ingeleverd op school, maar er kan nog meer bij. Voor elke opgehaalde kilo krijgen we als school geld, dat ten goede gaat komen aan onze kinderen. 

 

bag2school

 

Op donderdag 19 april komt Bag2school de kleding bij ons op school ophalen. Elke kilo extra is welkom!

 

Verkeerssituatie

Het lijkt alsof we allemaal afwachten tot het een keer mis gaat. Afgelopen week was het bijna zover. Eén van onze leerlingen werd geraakt door een auto bij het oversteken van De Balmerd. Gelukkig is het goed afgelopen, maar de schrik zit er goed in.

 

verkeerssituatie bij school

 

Door alle auto's die vóór- en na schooltijd parkeren op De Balmerd en op de kruising, krijgen andere weggebruikers de neiging om daar zo snel mogelijk aan voorbij te rijden. Een gevaarlijk situatie die we samen gemakkelijk kunnen voorkomen: Maak gebruik van de parkeerterreinen rond de school (ruimte genoeg) dan kunnen onze leerlingen in elk geval weer overzichtelijk oversteken.

 

Ondertussen zijn we met de wijkagent in overleg over het uitschrijven van parkeerbonnen en het aanpassen van de verkeerssituatie. Er wordt gesproken over een parkeerverbod en wellicht een zebrapad. Helaas hebben dit soort aanpassingen veel tijd nodig. Als we samen afspreken dat we het anders gaan doen en elkaar daar bij helpen en aanspreken, dan hebben we onze wijkagent waarschijnlijk helemaal niet nodig.

Kindpakket Beuningen

Hieronder vindt u de flyer over het Kindpakket Beuningen. Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen in de gemeente Beuningen de kans krijgen om leuke dingen te doen, te sporten en zonder zorgen naar school gaan. Ook de kinderen die opgroeien in een gezin waar niet zoveel geld is. De gemeente Beuningen helpt deze kinderen en hun ouders.

 

Het Kindpakket is er voor gezinnen met een laag inkomen met kinderen van 4 tot 18 jaar die op de basisschool of middelbare school zitten. Kijk ook even in de flyer als u vanuit uw werk of vrijwilligerswerk te maken hebt met kinderen (of kinderen van cliënten) uit Beuningen.

 

(Een excuus voor de mindere kwaliteit van de flyer. Mocht u de originele folder willen ontvangen, dan kunt een een e-mail sturen naar devuurvlinder@oeverwal.nl)

 

 

Inline image

 

Inline image

Go4Fit Run

Doen jullie (ouders&kinderen) ook mee aan onze Go4Fit Run ‘Spierballenloop’?

 

Op vrijdag 20 april houden wij van Go4Fit Wijchen & Beuningen namelijk een sponsorloop voor het goede doel! Dit jaar gaan de opbrengsten van het evenement naar ‘Spieren voor Spieren’. Deze stichting zet zich in voor kinderen met een spierziekte.  We zamelen geld in met het inschrijfgeld (5euro) en hopen zodoende op zoveel mogelijk ouders met kinderen (1 ouder met 1 kind is een koppel) die mee willen doen aan de ‘Spierballenloop’ van 1 km. De Spierballenloop is een kleine Bootcamprun (geen obstakels!) en vanaf 6 jaar tot maximaal 12 jaar prima uit te voeren! Deze kunnen zij doen op de locatie bij Go4Fit Beuningen of Wijchen, dat mag men zelf kiezen.

Inschrijven is via www.go4fitrun.nl. Wellicht is er ruimte in de nieuwsbrief bij jullie om het bericht te plaatsen zodat we zoveel mogelijk ouders kunnen bereiken?! Lopers krijgen allemaal leuke extraatjes:

 

 • Alle lopers krijgen als presentje een T-shirt!
 • Ook hebben we voor iedereen aan de finish een leuke medaille om jullie prestatie te kunnen vieren!
 • Voor de fanatiekelingen onder ons: ook aan de winnaars wordt gedacht; er zijn leuke sportprijzen! 
 • Er zullen fotografen rondlopen en zelfs drowns meevliegen voor actiefoto’s tijdens het evenement.
 • Dorstlessers en kleine hapjes zijn aanwezig tijdens het evenement.
 • Op beide locaties zullen professionele dj’s de sfeer er lekker inbrengen.
 • Je hoeft zelf niet na te denken over een warming-up. Die verzorgen namelijk onze groepslesdocenten.
 • Tegen een kleine vergoeding (voor Spieren voor Spieren) verzorgt Fysiotherapie Sanavit in Wijchen sportmassages.
 • Bij Go4Fit Beuningen zal een kindambassadeur van ‘Spieren voor Spieren’ zelf ook aanwezig zijn om jullie te supporten.
 • Door samenwerking met Sportsworlds Beuningen en ondernemers uit de omgeving kunnen alle lopers na afloop een goodiebag ophalen!
 • En tot slot: alles vindt natuurlijk plaats onder professionele begeleiding van de EHBO-vereniging en opgeleide verkeersregelaars.

g4f

Nationale schoonmaakdag

Op vrijdagmiddag 16 maart zullen de groepen 7 en 8 meewerken aan de Nationale schoonmaakdag. Mede om de kinderen bewust te maken van hun eigen rol in het schoonmaken en schoonhouden van de leefomgeving, zullen de leerlingen op pad gaan om in de omgeving van onze school het zwerfafval op te ruimen.

fietscontrole en verkeersexamen groep 7

Op dinsdag 17 april worden de fietsen van alle kinderen van groep 7, gekeurd. Met deze gekeurde fiets kunnen ze op dinsdag 5 juni deelnemen aan het praktisch fietsexamen. Verdere info volgt via schoudercom.

De volgende nieuwsbrief verschijnt in de week van 16 april.

Loading...